1.9.10

7. nit: Wiki

Wiki

Wiki je suradnička web stranica koja omogućava korisnicima dodavanje, micanje i obradu sadržaja. Jedna od najpoznatijih takvih stranica je Wikipedija, enciklopedija na internetu u koju svatko može dodavati i obrađivati sadržaj.
Mnogo je koristi od wikija, a osim što je jednostavan za korištenje, ne morate znati ni HTML kako biste uređivali stranice.

Knjižničari diljem svijeta koriste wiki kako bi dijelili svoje znanje.
Tako su školski knjižničari u Hrvatskoj osnovali repozitorij školskih knjižničara na adresi http://www.knjiznicari.hr/.


Vaši su zadatci sljedeći:

idite na stranicu http://www.knjiznicari.hr/

ako se do sada već niste učlanili, učlanite se tako što ćete kliknuti na link prijavi se u gornjem desnom kutu i ispunite obrazac ( ako ste već učlanjeni, samo se prijavite )

za one koji su prvi put na ovim stranicama bilo bi dobro pročitati upute koje se nalaze ispod naslova Trebaš li pomoć?

kliknite na link Objavljivanje datoteke koji se nalazi u lijevom stupcu ( ispod loga) i učitajte neku fotografiju, dokument u pdf formatu ili dokument sa svoga računala. Pripazite na rezoluciju, odnosno fotografijene smiju biti prevelike. (Ako ne znate kako se smanjuju slike, pročitajte u uputama.)



Pronađite stranicu Naše niti u 2.0 mreži i ostavite kometar tako što ćete kliknuti na Uredi.



Upišite komentar, potpišite se (kliknite na ikonu na kojoj piše potpis ) i napravite poveznicu na svoju fotografiju, dokument u pdf formatu* ili dokument koji ste učitali. Poveznicu radite tako da kliknete na [[Slika:]] ispod teksta i iza dvotočja upišete točan naziv dokumenta zajedno s ekstenzijom. Nakon toga, kliknite na Sačuvaj stranicu.

*Prije se na repozitorij mogla postaviti vaša pp prezentacija, ali to više nije moguće. Sada trebate vašu pp prezentaciju prebaciti u pdf format, a to ćete najlakše napraviti na jedan od ova dva načina:
1. Ako imate Office 2007: kada otvorite pp prezentaciju trebate kliknuti na Spremi kao, a zatim na Spremi kao PDF ili XPS
2. Ako nemate Office 2007: trebate instalirati jedan od programa koji prebacuju dokumente ili prezentacije u pdf format. Jedan od tih je i vrlo jednostavan program pod nazivom doPDF, a možete ga besplatno preuzeti s ove stranice:
http://www.software112.com/products/dopdf-free-pdf-converter+quick-download.html





Za one koji žele više:

1.Na stranicama http://wiki.zoho.com/login.do?serviceurl=%2Fregister.do kliknite na Sign in use G i prijavite se svojom gmail adresom.



Nakon što ste to učinili, možete napraviti svoju vlastitu wiki stranicu. Pretražite mogućnosti, poigrajte se dizajnom i ako to napravite, na blogu napišite adresu vaše stranice.

2. Idite na http://naseniti.wiki.zoho.com/HomePage.html i ostavite komentar.

Nema komentara:

Objavi komentar