14.6.10

6. nit: RSS

Što je RSS?

RSS (Really Simple Syndication) je format za automatsko preuzimanje informacija s web-stranica koje vas zanimaju.
RSS je jednostavna tehnologija koju su podjednako dobro prihvatili i izdavači i korisnici, pa broj stranica koje nude RSS dokumente (koji se nazivaju "feed", "RSS feed", "kanal"...) ubrzano raste.
Čemu služi RSS?

RSS je koristan ljudima koji redovito posjećuju ista mjesta na internetu. Omogućava im da u svakom trenutku budu informirani o promjenama na stranicama koje ih zanimaju: sadržaji koji ih zanimaju sami im dolaze u odabranu mapu (folder) baš kao što mailovi dolaze u Outlook….

Na ovaj način štede vrijeme jer ne moraju posjećivati svaku stranicu posebno samo zato da bi vidjeli ima li na njoj kakvih promjena (update).
Web-stranice s vijestima, blogovi, podcast servisi i drugi online izdavači prihvatili su RSS i učinili ga dostupnim svima koji to žele i to besplatno.
Postoji nekoliko načina na koje možete pratiti RSS kanale (feedove) s web-stranica i prikazivati sve te feedove na jednom mjestu za čitanje i uporabu.


Internetski preglednici (browsers)
Već i internetski preglednici Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari i drugi omogućuju vam da se na jednostavan način prijavite za dobivanje najnovijih vijesti preko RSS-a. Posjetite npr. http://www.naseniti.blogspot.com/ i u polju za upis adrese (Mozilla Firefox), odnosno u Command baru (Internet Explorer) kliknite na ovakvu ikonu:










I - to je to, pretplatili ste se na sadržaj!











Probajte isto učiniti s još nekim stranicama koje redovito pratite. Ako one ne pružaju uslugu pretplate, ikona

neće biti narančasta nego siva.


Web RSS servisi
Također možete koristiti i neki od web RSS servisa kao što su Google Reader, Bloglines ili MyYahoo. Uvjet da koristite neki od ovih servisa je da imate otvorenu adresu elektronske pošte na Gmailu, odnosno Yahoou ili se prethodno trebate registrirati kao npr. na servisu Bloglines.
S obzirom na to da ste već otvorili svoj Google račun prije izrade bloga, sad ga iskoristite još jednom www.google.com/reader
















Za one koji žele isprobati sve načine:

Programi za praćenje RSS-a
I treći način je da na računalo instalirate jedan od programa kao što su Feedreader, NewsGator ili GreatNews, koji će pratiti RSS kanale za koje se odlučite. Bilo da koristite web-servis za RSS ili program za praćenje RSS-a koji ste instalirali na svoje računalo, svakako proučite i upute za korištenje dotičnog servisa ili programa.

P.S. ako na slikama u ovom postu ne vidite dobro naputke, možete ih povećati klikom na svaku sliku pojedinačno :)

Nema komentara:

Objavi komentar