15.4.10

2. nit: Facebook




Preporuka prije učlanjivanja na Facebook i druge mrežne service: gotovo da više nema mrežnog servisa ili usluge koju je moguće koristiti bez davanja podataka o e-adresi i upisivanja zaporke. Koristi se s najmanje dvije e-adrese: jednu koristi za službenu korespondenciju, najbolje oblika ime.prezime@gmail.com, a drugu koristi za isprobavanje različitih mrežnih servisa. Zaporka za službenu adresu neka bude komplicirana, a zaporka za „isprobavanje“ neka bude jednostavna, lako pamtljiva. Najbolje je da za sve servise „za isprobavanje“ koristiš uvijek istu e-adresu i lako pamtljivu zaporku.

Smisao Facebooka jest da (za razliku od mnoštva drugih društvenih mreža) povezuje ljude koji se prijavljuju stvarnim imenom i prezimenom (iz stvarnog života) i kao „avatar“ postavljaju svoju stvarnu fotografiju. Zbog toga je potrebno na ovoj mreži biti veoma oprezan u objavljivanju tekstova i ostalog materijala. Određena zaštita može se postići tako da se u postavkama odredi da sve ono što radimo na Facebooku bude dostupno „samo prijateljima“, „prijateljima i prijateljima prijatelja“ ili javno dostupno svima. Dakako, premda je to zapravo „varanje“, moguće je uvijek iznova „napraviti“ novi, drugi Facebookov profil.

1. Učlani se na Facebook (www.facebook.com) svojim pravim imenom i prezimenom. Prijava i sučelje bi trebali biti na hrvatskom jeziku. Ako nisu, u donjem retku klikni na riječ „Hrvatski“ ili desno na dvije uglate zagrade „>>“ i u iskočnom izborniku potraži riječ „Hrvatski“. Ako imaš problema s učlanjivanjem (registracijom), pogledaj ovaj niz video-uputa na engleskom.

2. Kad se učlaniš potraži Ivanu Vladilo, Natasu Mesic Muharemi, Tihomira Dunđerovića i Josipa Rihtarić i dodaj ih za prijatelje (klikni na sličicu-poveznicu „Dodaj kao prijatelja“.
3. Na zid svakog od njih (Ivane, Natase, Tihomira i Josipa) nešto napiši (i pohrani).
4. Učlani se na Facebookovu grupu „Naše niti u 2.0 mreži“.
5. Otiđi na www.flickr.com, pronađi neku zanimljivu fotografiju i smjesti ju na svoj zid i u grupu „Naše niti u 2.0 mreži“.
6. Uredi svoj profil, unutar kontakata pronađi polje „Web stranica:“ i ovdje stavi poveznicu na svoj blog koji koristiš u ovom tečaju.
7. Otiđi na www.youtube.com pronađi neki zanimljiv video i ugnijezdi ga na svoj zid i u grupu „Naše niti u 2.0 mreži“.
8. Učlani se (unutar Facebooka) u igru Farmville, pozovi Ivanu i Josipa da ti budu „susjedi“ te pošalji po jedan dar Ivani i Josipu.
9. Pošalji poruku (unutar Facebooka) Tihomiru, Ivani, Nataši i Josipu.
10. Barem jednom tjedno (neki od nas to radimo svaki dan) posjeti stranicu Facebook i provjeri novosti.
11. Opiši svoja dobra i slaba iskustva s Facebookom na svom blogu, opiši kako si prolazila, odnosno prolazio kroz pojedine korake.
12. Ako si iskusan korisnik Facebooka, napravi ipak sve ove korake, a na svom blogu usporedi Facebook i Myspace.
    U slučaju poteškoća, slobodno pitaj što god ti nije jasno ovdje: radionicaniti@knjiznicari.hr

    2 komentara:

    zgniti kaže...

    Ako slučajno netko muku muči i nije uočio: u ovom se tekstu potkrala greška. Naziv grupe počinje rječju Naše a ne Naši. Dobronamjerno!

    ivexlibris kaže...

    Hvala zgniti! Greška ispravljena!

    Objavi komentar