1.3.11

8. nit - društveno označavanje / social bookmarking

Koliko ste puta, pretražujući internet, pronašli baš zgodnu i baš "sigurno će mi trebati" stranicu i, jasno, uredno spremili URL u svoje zabilješke iliti bookmarke u svom web pregledniku. Odlično, kad ih se sjetim, tu su! No, onda se desi da nam ta stranica zatreba baš kad radimo na nekom drugom računalu, u nekom drugom prostoru, pa ponovo pretražujemo...lutamo...gubimo vrijeme i živce...jer, tamo je bilo tako dobro napisano! moram naći!...
Gornji problem rješavaju         SERVISI ZA DRUŠTVENO OZNAČAVANJE
Ti nam servisi, zapravo alati weba 2.0 omogućuju da sve važne nam poveznice/linkove možemo dohvatiti s bilo kojeg i bilo čijeg računala. I ne samo to, omogućuju nam razmjenu i dijeljenje poveznica s odabranim prijateljima, s nepoznatim ljudima sličnih interesa, s određenim interesnim grupama ili možemo biti sebični i ne dijeliti ništa ;)
Servisa ima različitih, neki od poznatijih su: EndNote, Zotero, CiteUlike, Thumblicious, Diigo, Digg, StumbleUpon, Blinklist, hrvatski Spremi ne otvara se?

No, svi rade za nas po vrlo sličnom principu. Zato ćemo kao primjer odabrati, autorici najsimpatičniji, ujedno i jedan od najstarijih (2003) i najpopularnijih, Delicious 
  

 Pregledavati tuđe, javno dostupne poveznice, možemo i bez prijave na servis. Na naslovnici se neprestano izmjenjuju nove poveznice, a možemo ih i pretraživati prema ključnim riječima / tagovima.
Za korištenje ovog servisa potrebna je registracija (gornji desni kut - Join Now), donedavno samo pomoću Yahoo računa, a sad i s postojećim Google ili Facebook računima (kako lako ;)

Nakon registracije prijavljujete se svojim korisničkim (odabranim) imenom i zaporkom te stižete na svoju početnu stranicu koja (moja)  izgleda ovako:
S desne strane vidimo popis tagova / ključnih riječi kojima sam označila svaku poveznicu prilikom spremanja. Ključne riječi odabiremo proizvoljno, iako nam se u samom procesu spremanja nude neke koje su prethodni spremači već upotrijebili. Knjižničarska znanja tu bi nam mogla itekako koristiti (što u gornjem primjeru baš i nije vidljivo ;)) jer klasifikacijom pojmova dolazimo do preglednosti.
Tagove možemo slagati i u hrpice, svežnjiće i tako ih grupirati. Klikom na Tags u gornjem izborniku, otvara se "oblačni" popis tagova - veći oblak = više poveznica, a odabirom opcije Add a tag bundle, imenujemo grupu i dodajemo u nju tagove iz popisa.
Spremanje poveznica u Delicious olakšano je mogučnošću instalacije dodataka za web preglednike (IE, Firefox). Tako poveznicu možemo istovremeno spremiti i u preglednik i u servis ili prema želji. Odmah možemo, uz tagiranje, odrediti s kim ćemo je i hoćemo li je uopće dijeliti.
Servis je pregledan i nudi nam brojne mogućnosti koje ćete otkriti sami, korištenjem.
Izravna korist, nama knjižničarima, stvaranje je baze relevantnih elektroničkih izvora, pretraživanjem i dijeljenjem. U nastavi može biti izvrsna potpora učenju i timskom radu, kad se učenici okupljaju u interesne grupe ili zajednički rješavaju određene zadatke. Korištenje ovog servisa, odnosno društveno označavanje općenito, važna je nit informacijske pismenosti jer pretpostavlja usvajanje kompetencija pretraživanja informacija, njihove evaluacije i konačno, dijeljenja onih, po svim kriterijima, najboljih.

Zadatak: Otvorite svoj Delicious račun i podijelite neku knjižničarsku poveznicu s ivexlibris ili Nibo_hr

Nema komentara:

Objavi komentar