26.4.10

3. nit - Dijeljenje fotografija / Photo Sharing


B) Photo Sharing = Dijeljenje fotografija
Flickr
Photo Sharing jedan je od najstarijih servisa. Započeo je s Flickrom koji je dijeljenje fotografija pretvorio u online zajednicu. Servis je besplatan, otvoriti račun je jednostavno:
Flickr je u vlasništvu Yahooa, pa ako već imate Yahoo račun, s istim se prijavljujete i na Flickr. Ako ga nemate, kreiranjem računa na Flickru ujedno otvarate svoj Yahoo račun (kojim pristupate i svim ostalim Yahoo servisima). Nekad najpopularniji, Flickr danas gubi prvenstvo, naročito ograničavanjem količine dopuštenog prostora.

Picasa
Kako smo mi pri Google računu, upoznat ćemo i Googleov servis za photosharing – to je Picasa.

Kao i kod Flickra, pregledavati možete i bez prijave korištenjem ključnih riječi / tagova (tag = ključna riječ; tagiranje = opisivanje fotografije zbog kasnijeg lakšeg pronalaženja) u oknu za pretraživanje. Servis je besplatan, prijavljujete se svojim Google računom.
Ovako izgleda korisnikova početna stranica:

S početne stranice pregledavamo albume/fotografije te pritiskom na gumb „učitaj“ postavljamo nove fotografije. Nudi nam se učitavanje u neki od naših postojećih albuma ili kreiranje novog albuma.
Napomena:
Svi servisi omogućuju biranje opcija: javno ili privatno objavljivanje, pri čemu je javno objavljena fotografija dostupna za pregledavanje svima (putem tagova, kroz tražilicu), a privatne su dostupne samo vlasniku računa.
Zadatak:
Otkrijte što nam nudi Flickr. Pregledavati možete i bez Flickr/Yahoo računa. Kakvi se knjižničarski sadržaji mogu naći na tom servisu? Opiši u par rečenica svoje iskustvo s Flickrom na svom blogu.
Zadatak:
Prijavi se svojim Google računom na Picasu. Kreiraj album Niti i učitaj barem jednu fotografiju sa svog računala (uvijek pazi na autorska prava tuđih fotografija). Fotografiju obavezno tagiraj! Jedan tag neka bude „niti“, ostali nek opisuju fotografiju. Na svom blogu postavi adresu svog Picasa računa i opiši ukratko kako je prošlo upoznavanje ovog servisa.
Koristiš li neku drugu aplikaciju za uređivanje fotografija? Na svom blogu napiši o tome. Možeš li usporediti različite programe i razloge zbog kojih radije koristiš određeni program? Ako do sada nisi smanjivao fotografije za dijeljenje, hoćeš li to činiti redovito i jesi li svjestan uštede (tuđeg) vremena i prostora?

3. nit - Dijeljenje fotografija / Photo Sharing - priprema


3. nit - Dijeljenje fotografija (Photo Sharing)
A) Priprema za objavu ili dijeljenje
Prije dijeljenja, fotografije je poželjno pripremiti za dijeljenje. Originalne fotografije sve su većih rezolucija, a velike rezolucije „debljaju“  fotografije koje onda postaju jako „teške“ za mrežno prenošenje. Pripremiti fotografiju znači jednostavno joj smanjiti rezoluciju. Time fotografija ne gubi na kvaliteti, a prenošenje je neusporedivo brže i lakše.
Paint.NET
Mogućnost promjene rezolucije postoji u svakoj aplikaciji za obradu fotografija. Mi ćemo vam, ako već ne koristite neki drugi program, preporučiti besplatan i vrlo jednostavan Paint.NET. Besplatno ga preuzmite (http://www.paint.net/) i  instalirajte na svoje računalo.
U Paint.NETu otvorite fotografiju koju treba urediti. Kliknite na „Image“ u gornjoj glavnoj izbornoj traci, zatim u padajućem izborniku odaberite „Resize“.
 Dobit ćete ovakav prikaz:

Smanjivat ćemo prema „apsolut size“ te u prvom, zaplavljenom, polju „Width“ upisati vrijednost  800
„Height“ će automatski primiti novu odgovarajuću vrijednost, obično 600 ( ako je fotografija obrnutih proporcija, krećemo sa 600 (dobivamo 800). Dalje kliknemo OK i obavezno spremamo fotografiju.
Fotografija je ostala potpuno ista samo je puno „lakša“ i puno se brže učitava (ili prenosi mejlom).
Picasa
I  Googleov  photosharing servis Picasa nudi nam i preuzimanje besplatnog programa za uređivanje fotografija:
Program preuzmemo, instaliramo, a glavni prozor odmah nam nudi niz mogućnosti za uređivanje fotografije:

Fotografiju možemo smanjiti tako da kliknemo na „Izvoz“ u doljnjoj alatnoj traci te unesemo parametre (sjećamo se, 800 ) te odmah biramo datoteku u koju ćemo smanjenu verziju spremiti.

Kako vidite, Picasa nam nudi i izravno objavljivanje na Bloggeru, slanje mejlom, učitavanje na web te druge mogućnosti.

22.4.10

2. nit – Društvene mreže za one koji žele više


2. nit – Društvene mreže za one koji žele više
Facebook je najpopularnija i najmnogoljudnija društvena mreža, ali ne i jedina. Ima ih mnogo, neke su popularnije u određenim krajevima, neke nastaju i nestaju, zapravo sve su slične jer im je i cilj isti – povezivanje i komunikacija, dijeljenje sadržaja i fotografija, te obilje igara.
Popis najpoznatijih i najkorištenijih društvenih mreža možete pogledati ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites
Izdvojiti možemo Hi5 (sadržajem gotovo identičan Facebooku, izgledom stranice profila malo drugačiji):
Primjer:

 


MySpace koji se sučeljem korisničkog profila ipak razlikuje omiljen je među glazbenicima. On naime, na profilu omogućuje postavljanje plejera i vlastitih kompozicija koje se mogu samo slušati ili i preuzimati. Uz bogat izbor predložaka, stranica se može potpuno personalizirati.
Primjer:

Tu su i hrvatske društvene mreže: Trosjed (s obiljem vulgarnih fotografija na naslovnici, zato nema primjera), Zrikka (mini-blogiranje), Netopolis, Tulumarka, Iskrica, Smokva (imena otkrivaju orijentacije)

A onda poslastica za ljubitelje i vlasnike kućnih ljubimaca, pasa i mačaka: Uniteddogs (i Unitedcats)
ili kako volim reći, pasji fejsbuk :)


U najvećem je usponu Twitter , servis za mikro bloganje koji svojim korisnicima omogućuje besplatnu komunikaciju putem tekstualnih poruka do 140 znakova. Korisnici upisuju kraće poruke na svojim računalima, a te kratke poruke se distribuiraju njihovom krugu prijatelja odnosno sljedbenika.Twitter pretpotavlja čistu informaciju (potpuno drugačiju od FB intimnog statusa).

Za korisnike iz Hrvatske napravljena je dopuna Twitteru - Cvrk
Riječ je o web aplikaciji povezanoj sa poznatim servisom Twitter s kojeg i preuzima podatke. Namjena projekta je okupiti i prikazati sve korisnike Twittera iz Hrvatske na jednom mjestu, prikazati njihove posljednje aktivnosti, interese i broj sljedbenika te ponuditi mogućnost učlanjenja u mrežu. Projekt je dobio ime prema originalu, jer 'twitter' doslovce znači 'cvrkutati', dok 'tweet', koji označava jednu poslanu poruku, znači 'cvrkut'. 











16.4.10

Kako promijeniti predložak bloga

Dosta ti je jednoličnih blog predložaka i želiš imati blog koji će izgledati stvarno cool? Ništa jednostavnije, samo slijedi upute:
1. Idi na stranicu www.deluxetemplates.net
2. Odaberi predložak koji ti se sviđa.
Da bi vidio kako će izgledati tvoj blog klikni na Live Demo.
3. Klikni na Download i spremi datoteku na svoje računalo.
Dobro je napraviti novu mapu u koju ćeš spremati sve datoteke vezane uz blog, tekstove, slike, predloške itd.
4. Datoteka koju si spremio na svoje računalo je komprimirana, odnosno spremljena u .zip format. Da bi se mogla koristiti, potrebno ju je raspakirati (Extract /Unzip).
5. Prijavi se na svoj blog – upravljačku ploču www.blogger.com
6. Klikni na poveznicu Izgled
7. Klikni na Uredi HTML
8. Za svaki slučaj prvo sačuvaj postojeći blog predložak. Klikni na Preuzmi cijeli predložak, slijedi postupak i sačuvaj stari predložak na svoje računalo. Sačuvana datoteka je u .xml formatu.
9. Klikni na Pretraži i pronađi mapu u koju si raspakirao novi predložak. Mapa bi trebala sadržavati .xml datoteku, .txt datoteku i internet prečac. Trebaš označiti samo .xml datoteku.
10. Zatim klikni na Prijenos.
11. Možda će vam se pojaviti upozorenje: Novi predložak ne sadrži sljedeće widgete! Klikni na Zadrži widgete. Nije strašno ni ako se widgeti izgube, jer ih je kasnije moguće ponovo dodati neograničen broj.
12. Klikni na Spremi predložak!
13. Pojavit će se obavijest da su promjene spremljene. Klikni na Pogledaj blog i uživaj u novom izgledu svog bloga!
I to je to! Ovaj je postupak moguće neograničeno puta ponavljati.

15.4.10

2. nit: Facebook




Preporuka prije učlanjivanja na Facebook i druge mrežne service: gotovo da više nema mrežnog servisa ili usluge koju je moguće koristiti bez davanja podataka o e-adresi i upisivanja zaporke. Koristi se s najmanje dvije e-adrese: jednu koristi za službenu korespondenciju, najbolje oblika ime.prezime@gmail.com, a drugu koristi za isprobavanje različitih mrežnih servisa. Zaporka za službenu adresu neka bude komplicirana, a zaporka za „isprobavanje“ neka bude jednostavna, lako pamtljiva. Najbolje je da za sve servise „za isprobavanje“ koristiš uvijek istu e-adresu i lako pamtljivu zaporku.

Smisao Facebooka jest da (za razliku od mnoštva drugih društvenih mreža) povezuje ljude koji se prijavljuju stvarnim imenom i prezimenom (iz stvarnog života) i kao „avatar“ postavljaju svoju stvarnu fotografiju. Zbog toga je potrebno na ovoj mreži biti veoma oprezan u objavljivanju tekstova i ostalog materijala. Određena zaštita može se postići tako da se u postavkama odredi da sve ono što radimo na Facebooku bude dostupno „samo prijateljima“, „prijateljima i prijateljima prijatelja“ ili javno dostupno svima. Dakako, premda je to zapravo „varanje“, moguće je uvijek iznova „napraviti“ novi, drugi Facebookov profil.

1. Učlani se na Facebook (www.facebook.com) svojim pravim imenom i prezimenom. Prijava i sučelje bi trebali biti na hrvatskom jeziku. Ako nisu, u donjem retku klikni na riječ „Hrvatski“ ili desno na dvije uglate zagrade „>>“ i u iskočnom izborniku potraži riječ „Hrvatski“. Ako imaš problema s učlanjivanjem (registracijom), pogledaj ovaj niz video-uputa na engleskom.

2. Kad se učlaniš potraži Ivanu Vladilo, Natasu Mesic Muharemi, Tihomira Dunđerovića i Josipa Rihtarić i dodaj ih za prijatelje (klikni na sličicu-poveznicu „Dodaj kao prijatelja“.
3. Na zid svakog od njih (Ivane, Natase, Tihomira i Josipa) nešto napiši (i pohrani).
4. Učlani se na Facebookovu grupu „Naše niti u 2.0 mreži“.
5. Otiđi na www.flickr.com, pronađi neku zanimljivu fotografiju i smjesti ju na svoj zid i u grupu „Naše niti u 2.0 mreži“.
6. Uredi svoj profil, unutar kontakata pronađi polje „Web stranica:“ i ovdje stavi poveznicu na svoj blog koji koristiš u ovom tečaju.
7. Otiđi na www.youtube.com pronađi neki zanimljiv video i ugnijezdi ga na svoj zid i u grupu „Naše niti u 2.0 mreži“.
8. Učlani se (unutar Facebooka) u igru Farmville, pozovi Ivanu i Josipa da ti budu „susjedi“ te pošalji po jedan dar Ivani i Josipu.
9. Pošalji poruku (unutar Facebooka) Tihomiru, Ivani, Nataši i Josipu.
10. Barem jednom tjedno (neki od nas to radimo svaki dan) posjeti stranicu Facebook i provjeri novosti.
11. Opiši svoja dobra i slaba iskustva s Facebookom na svom blogu, opiši kako si prolazila, odnosno prolazio kroz pojedine korake.
12. Ako si iskusan korisnik Facebooka, napravi ipak sve ove korake, a na svom blogu usporedi Facebook i Myspace.
    U slučaju poteškoća, slobodno pitaj što god ti nije jasno ovdje: radionicaniti@knjiznicari.hr

    13.4.10

    Predlošci

    Prekrasni predlošci za vaše nove blogove:
    http://www.deluxetemplates.net/
    http://btemplates.com/

    11.4.10

    1. nit - BLOG

    Kako napraviti blog (slika)
    Za sve one koji su nešto propustili:


    Kako napraviti blog (tekst)
    Blog koji ćeš otvoriti postaje tvoje mjesto bilježenja napretka i zapažanja vezanih uz Niti.
    Nekoliko je različitih besplatnih blog-servisa (blog.hr, mojblog.hr, wordpress …) no, naša je preporuka korištenje Bloggera koji nam dolazi u paketu Google proizvoda pa jednom prijavom imamo pristup različitim Google servisima kojima ćemo se baviti.
    Ovo je važna početna nit!
    Zadatak: Otvori svoj blog na Bloggeru!
    Postupak:
    1. - idi na www.Blogger.com
    - prijavi se svojim Google računom
    - klikni na Stvori blog
    kako vidiš, moguće je odabrati hrvatski jezik
    Napomena: brojne zaporke/lozinke/passworde i virtualna imena koja ćeš kreirati, zapiši ;)
    2. Imenuj svoj blog
    - time ćeš kreirati i naziv bloga i njegov URL (adresu)
    - naziv bloga vidljiv je u njegovom zaglavlju
    - ime je samo tvoje, razmaši kreativnost, a ipak nek bude jednostavno i pamtljivo;)
    - provjeri da se ime pojavilo u glavnom zaglavlju tvog bloga
    - ako ga nema, idi u Postavke i ručno ga unesi u Title box. Klikni Spremi.
    - URL je jedinstvena web adresa tvog bloga
    - pomoću adrese se do bloga dolazi, zato je bolja kratka, pamtljiva
    - Blogger će sam provjeriti je li slobodna adresa koju si izabrao
    - kad odabereš (od mogućih ponuđenih) adresa, klikni Check Availability (provjera dostupnosti) i budi siguran da je adresa samo tvoja
    - u Bloggeru, URL format je: imebloga.blogspot.com (nema www) tj. nešto poput ovog našeg: http://naseniti.blogspot.com/
    - obavezno zapiši svoj URL i/ili ga spremi u zabilješke
    (Ako ga baš zaboraviš, otiđi na svoj Google račun, klikni na "Postavke Google računa" i klikni poveznicu Blogger koja će te uputiti na poveznicu tvog bloga)

    Blogger Postavke
    - svakako omogući komentare:
    - klikni na Settings i u padajućem izborniku klikni na Komentari on
    - u izborniku Tko može komentirati? Preporuka je: Registrirani korisnici
    *ako želiš moderirati komentare – pregledati ih prije no budu objavljeni, spusti se niže i uključi Moderation on
    *ako želiš da druge osobe (do njih 10) budu obaviještene o tome da si ti dobio komentar, možeš unijeti njihove email adrese u kućicu pri dnu stranice
    Klikni Spremi/Save Settings nakon obavljenog!

    3.Odaberi predložak
    - Blogger nudi nekoliko predložaka za početak, odaberi
    - želiš li eksperimentirati nakon što si podesio postavke, idi na Layout i odaberi Pick New Template, iskušaj neke i pogledaj svoj blog u različitim izdanjima
    Za one koji žele više!
    * Potraži na netu besplatne predloške za blog i opis kako ćeš ih primijeniti
    sugestija: predlošci za blog, obilje blogger predložaka

    Možda poželiš pogledati pomoć blogera (tutorijali): tutorijali blogera

    4. Napravi svoj AVATAR
    Avatar je tvoja slika, tvoje online vizualno predstavljanje.
    Možeš izabrati neki od mnogih s neta ili ga sam izraditi.
    Što o avatarima kaže Wikipedija? avatar, ne film:)
    A što zanimljiv članak? Avatari indirektno utječu na ponašanje
    Kako postaviti avatar? Kako dodati sliku u profil?
    Najprije klikni vezu "Uredi profil" na nadzornoj ploči. Ondje u obrazac unesi URL slike za profil i klikni "Spremi" na dnu stranice.
    *Za one koji žele više
    Jedan od načina je bilo koju željenu fotografiju pretvoriti u avatar uz pomoć ovog malog besplatnog online programa: shrinkpictures

    5. Sljedbenici!
    Da bismo međusobno povezali blogove, prijavljujemo se kao Sljedbenici (nečijeg bloga). Na blogu Naše niti klikni na tipku Prati, a mi ćemo putem poveznice pogledati i dalje pratiti tvoj blog. S početne stranice poveznica nam je (klik na) avatar.
    Na svojoj Nadzornoj ploči imat ćeš prikaz svih blogova koje pratiš (pratiš novosti na jednom mjestu)

    ZADATAK
    Izvršenje 1. niti pretpostavlja:
    - izrada bloga
    - prijava bloga na blog naše niti u 2.0 mreži – postani Sljedbenik!
    - prvi post (tekst na blogu = post; pisanje na blogu = postanje) na tvom blogu s opisom iskustva pri rješavanju ovog zadatka